Jak vybrat správný kompostér?
Pokud přemýšlíte nad kompostováním, pak si určitě položte základní otázky. Jak velkou zahradu máte a kolik materiálu z ní budete kompostovat? Z jakého materiálu by měl být kompostér vyroben? Kde bude umístěn?
Hlavním kritériem je objem kompostéru. Podle velikosti zahrady a toho, co na ní pěstujete, je třeba odhadnout, kolik materiálu budete kompostovat. Minimální objem by měl být určitě 0,5m3.
Typy kompostérů
Tvar nehraje zásadní roli, ale zásadní je, aby dostatečně cirkuloval vzduch. Vzduch a vlhkost jsou dva základní předpoklady pro vznik kvalitního humusu.
Obsah kompostéru budete průběžně promíchávat, přidávat další a odebírat vzniklou zeminu. Proto je hlavní, abyste k němu měli snadný přístup. Praktické je proto tzv. otevřená varianta. Ten se dá v tomto případě z jakékoli strany rozebrat a rychle se tak dostanete k obsahu. Hodí se i pokud máte kompost rozdělen na dvě či více částí. V jedné části dochází k procesu a druhá je k dispozici pro sběr dalšího materiálu.
Oblíbená je uzavřená plastová nádoba s víkem, které lze u některých typů i zamykat. Tím zajistíte, aby se k obsahu kompostéru nedostali hlodavci, psi, kočky, děti apod. Tento typ disponuje i praktickými bočními dvířky, z kterých lze snadno odebrat vzniklý humus.
Materiál kompostéru
Dřevěný kompostér – pokud není nijak ošetřený po nějakém čase vlivem počasí a svého náročného obsahu změní strukturu.
Plastový kompostér – odolnější než dřevo, ale ne příliš vzhledný.
Ocelové kompostéry – velmi odolné
Pamatujte, že bez ohledu na to, z čeho je kompostér vyroben, je vždy dobré jej umístit mimo dosah přímého slunce, např. u plotu či v rohu zahrady. Sluneční paprsky totiž kompostovaný materiál vysušují a zpomalují žádoucí rozkládací proces.
Pokud se vám kompostování zalíbí a najdete v něm smysl, pak budete kompostovat celoročně. V takovém případě můžete zvolit zateplenou variantu, ale není to nezbytně nutné. Při udržování správného obsahu a díky jeho většímu zásobování suchým materiálem, může kompostér i zamrznout a nic se mu nestane.